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Committee – Planning Committee 

Date 18th April 2024 

Member Questions (2 total) 

 

 

1. Question from Councillor David Willingham to Chris Gomm (Head of 

Development Management, Enforcement and Compliance) and Chair of 

Planning – Councillor Paul Baker  

 

It is evident from Planning Committee reports the Council recognises the necessity of 
compliance with its s149 Equality Act 2010 Public Sector Equality Duty (PSED) as part of the 
planning process.  Could the Chairman please confirm whether officers and committee 
members are aware of the principles established in Brown [2008] EWHC 3158 (Admin) 
https://www.bailii.org/ew/cases/EWHC/Admin/2008/3158.html and Bracking [2013] EWCA 
Civ 1345 https://www.bailii.org/ew/cases/EWCA/Civ/2013/1345.html which suggest to 
comply with the PSED, <<There is a need for a "conscious approach" and the duty must be 
exercised "in substance, with rigour and with an open mind">> , does the Chairman share 
my concerns using the same boilerplate text in multiple different planning reports may be 
non-compliant these principles, and can he assure me advice will be sought and followed to 
ameliorate the situation?  

Response from Chris Gomm (Head of Development Management, Enforcement 

and Compliance) and Chair of Planning – Councillor Paul Baker  

Planning Officers have due regard to the Equality Act 2020, and its stipulations, 
when assessing the implications of all development proposals.  Members are also 
reminded of this duty, and their obligations under the Act, within committee 
reports.  It is important that committee reports are proportionate in their detail to each 
issue that is addressed and as such reference (in committee reports) to the public 
sector equality duty is necessarily light in many cases.  Going forward, the planning 
team can look at whether this is something that needs to be refined. 
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2.  Question from Councillor David Willingham to Chris Gomm (Head of 

Development Management, Enforcement and Compliance) and Chair of 

Planning – Councillor Paul Baker  
 

At paragraph 9.2.1 of Part 5D Planning Protocol of Cheltenham Borough Council’s 
Constitution, it is clear planning applications submitted by the Council itself must be 
determined at Planning Committee.  Could the Chairman please advise how this 
should work when Cheltenham Borough Council is a potential financial beneficiary 
outside of the planning process, such as being a land-owner willing to conditionally 
dispose of assets to the applicant, but is not the applicant; and in the interests of 
openness, transparency, and compliance with the Nolan Principles would he 
consider how such situations should be best dealt with in future by the Planning 
Team and Planning Committee? 

 

Response from Chris Gomm (Head of Development Management, Enforcement 

and Compliance) and Chair of Planning – Councillor Paul Baker  

Land and property ownership is not a material planning consideration; members of 

the planning committee are provided with training that, amongst other things, makes 

this very clear.  Members of the committee are therefore unable to take into account 

council ownership, and any associated financial benefit, when they consider and 

vote on any application.  Such situations are very common and it is not considered 

that there is any need to change current practices.  We will however look to 

reference council ownership in committee reports in future, for information purposes 

only.  

  
  

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 


